top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Jak řešit pojištění po pořízení fotovoltaiky?

Aktualizováno: 14. 3. 2023



Pokud jste se rozhodli na svou nemovitost instalovat fotovoltaickou elektrárnu na klíč, měli byste zvážit celkové připojištění domu. Drahé energie jsou jedna věc, ale přírodní katastrofy, každodenní nehody nebo podobné scénáře jsou věcí druhou. I když investujeme do úsporných opatření, mezi něž může patřit také koupě tepelného čerpadla, bohužel zapomínáme na to, že se tím cena postavené nemovitosti zvyšuje.

Obecně každým rokem se cena nemovitosti roste průměrně každým rokem například o 5% a ruku na srdce, kdy jste naposledy dělali pojištění nemovitosti? Před 3roky, 5 nebo snad více jak 10 roky? Navýšení ceny nemovitosti o FVE může být jen tím správným momentem, kdy to opět řešit v rámci pojištění na vyšší hodnotu, reálnou.


Cenu sledujte právě kvůli nastavení pojištění

Z jakého důvodu nejčastěji řešíme cenu nemovitosti? Především ve chvíli a proto, kdy zřizujeme právě pojištění našeho domu. Takzvaným připojištěním si podchycujeme situaci, že by došlo k nějaké přírodní katastrofě a dům byl zaplacen, pohltil ho požár a podobně.

Je mylné se domnívat, že hodnotu naší nemovitosti zvyšuje pouze inflace nebo aktuální situace na trhu. Svou mírou do vínku ceny přispívají také úsporná nebo jiná opatření, která jsou instalována na váš rodinný dům. A fotovoltaická elektrárna je jednou z těchto věcí, proto ve chvíli, kdy bude montáž dokončena, zamiřte na pojišťovnu.


Aktualizace pojištění nemovitosti není nic těžkého

Nepůjdete si zřizovat pojištění nové, nýbrž si budete aktualizovat pojištění stávající. Není to nic, k čemu by denně běžně nedocházelo. Dokonce existují online kalkulačky, které vám vypočítají, o kolik se případná úhrada měsíčních splátek za pojistné zvedne, případně jaká je aktuální hodnota vaší nemovitosti a jak konkrétní pojištění ve vašem případě má vypadat.

Výsledky těchto výsledků z kalkulačky je dobré porovnat s tím, co už máte sjednané. Buďto můžete přijít na to, že jste měli pojistku sjednanou víc než dobře a aktualizace nebude potřeba, nebo že s aktuálně sestavenou pojistkou budete muset razantně hnout.

bottom of page