top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Kdo výhodně vykoupí vyrobenou energii z fotovoltaiky?


V souvislosti s fotovoltaickými elektrárnami vyvstane na mysli člověku několik otázek. Kupříkladu to, jestli je nutné mít k pořízení fotovoltaiky sjednanou nějakou licenci. Zde je absence licence limitována výkonem solárních panelů, ovšem od roku 2023 došlo k navýšení limitu, do kterého není nutné licenci mít a to až do výkonu 50 kWp. Kromě toho se však velmi často uživatelé ptají, jestli musí dodavatel vykoupit vzniklé přebytky elektřiny z mikrozdroje. A tímto by seznam častých otázek nekončil.


Dodavatelé nejsou povinni vykupovat elektřinu vyrobenou fotovoltaikou

Samozřejmě dodavatelé elektřiny jsou různí. Pokud se však podíváme na standardního dodavatele, ten není povinen vykupovat elektřinu vyrobenou fotovoltaikou. Existuje však seznam obchodníků, kteří jsou povinni elektřinu vyrobenou tímto způsobem vykoupit. Stanovuje je ministerstvo průmyslu a obchodu a v případě, že takto neučiní, musí se o to postarat dodavatelé poslední instance.


Pokud byste se však rozhodli pro prodej přebytkové elektřiny, museli byste však zmiňovanou licenci mít. Pakliže ji nemáte, nemáte právo na prodeje vzniklé elektřiny. V případě, že byste licenci měli a rozhodli se elektřinu prodávat, pamatujte také na nutnost odvést z tohoto příjmu daně.

Neexistuje univerzální odpověď, komu posílat přebytky z vyrobené fotovoltaiky, protože každý měsíc může být odběratel jinak výhodný a rok 2023 bude velice turbulentní. Kontaktujte nás na +420 731 709 070 a poradíme dle aktuální situace na trhu.


Stále je možné požádat o dotace

V souvislosti s fotovoltaikou se otázky netýkají pouze toho, co se bude dělat s přebytečnou energií nebo jestli se přebytečná energie může dál prodávat. Když se přesuneme na začátek do chvíle, kdy se vůbec pořízení tohoto úsporného řešení zvažuje, začíná se přemýšlet také o tom, jestli není cesta vedoucí k levnějšímu pořízení fotovoltaiky. A je.


Stále totiž platí dotační program Nová zelená úsporám, který lidem nabízí možnost snížit pořizovací cenu fotovoltaiky až o polovinu, a to znamená jediné – daleko dřívější návratnost této investice.

bottom of page