top of page
západ slunce, dále, sluneční zdobit šaty

Článek blogu

Aktuální informace v oboru fotovoltaiky

Jak velkou fotovoltaikou elektrárnu budete potřebovat?


Díky fotovoltaické elektrárně si můžete vyrábět energii pro svůj domov a ušetřit tak nemalé peníze za energii. Systém fotovoltaiky je ale poměrně rozsáhlý: zabírá velký prostor, a proto je při jeho plánování zvážit několik důležitých parametrů. Spousta lidí samozřejmě zajímá, jaký minimální počet fovotoltaických panelů by si měl pořídit, aby se jeho dům stal domem využívající obnovitelné zdroje energie.


Bohužel, podmínky u každého domu se mohou lišit, proto neexistuje univerzální odpověď.


Žijete ve svém domě celý rok?

Pokud se chcete dopátrat konečného počtu solárních panelů, bude třeba zodpovědět několik dalších otázek. Jednou z nich je právě ta, jestli žijete v domě celý rok, nebo zda se rozhodnete panely instalovat například na chatu, kterou využíváte jen některé části roku. Pokud na tuto chatu budete jezdit například jen na léto, můžete instalovat menší instalaci (v létě je více slunečního světla). Využívání chaty přes zimu bude používat větší fotovoltaickou elektrárnu.


Jaká je vaše energetická zátěž?

Důležité je také to, kolik energie za rok průměrně spotřebujete. Energetická zátěž je množství energie, které váš fotovoltaický systém potřebuje k tomu, aby vyrovnal spotřebu energie z fosilních paliv či jiných zdrojů. Můžete to zjistit tak, že budete sledovat, kolik za měsíc využijete kilowatthodin na elektřinu. Tak můžete také zjistit, jak se vaše potřeba energie v průběhu roku mění. Za zvážení stojí i pořízení tepelného čerpadla.


Hrubý výpočet ke stanovení počtu panelů

I když existují různé fotovoltaické nástroje, k jejich potřebě je možné využít hrubé výpočty. Nejprve je třeba rozhodnout se pro výkon solárních článků, které chcete ve svém domě využívat. Čím vyšší je výkon, tím je cena fotovoltaických panelů vyšší – současně se ale zvyšuje taktéž jejich efektivita.


Dalším faktorem, který je třeba zjistit, je počet hodin, který bude na vaši střechu svítit. Panel o výkonu 365 W, který přijímá 8 hodin slunečního světla denně, produkuje téměř 3 kilowatthodiny denně. To znamená za rok výrobu asi 1 095 kilowatthodin. Pokud je roční spotřeba 11 000 kilowatthodin, je třeba tuto spotřebu vydělit výkonem jednoho fotovoltaického článku, zjistíte, že pro tento případ budete potřebovat zhruba 10 solárních panelů o velikosti 365 wattů na panel.

bottom of page